понедељак, 23. април 2012.

Akcija „Imam pravo da znam kako trošite moj novac“: Kruševljani zainteresovani za rad lokalne administracije

Naši sugrađani su se u velikom broju odazvali akciji „Imam pravo da znam kako trošite moj novac“, koju su organizovali NUNS i nedeljnik GRAD

Ukupno 308 građana je posetilo naš štand na Trgu mladih i biralo teme koje su NUNS i nedeljnik GRAD predložili, a u vezi transparentnosti rada lokalne samouprave. Najviše interesovanja izazvala je tema “Povećanje broja zaposlenih u javnim preduzećima” (166 glasova), dok se nešto manje Kruševljana (145) interesovalo koliko sredstava iz opštinskog buxeta se na godišnjem nivou izdvaja za omladinu i po kom kriterijumu. Sledeće na listi intersovanja su teme “Postoji li nepotizam pri zapošljavanju u javnom sektoru” (122 glasa), “Kako se troši novac iz budžeta namenjen za sportske klubove (113), “Po kom kriterijumu se dodeljuju sredstva za projekte udruženja građana i druge NVO” (85) i “Kako i koliko se plaća kulturna manifestacija Vidovdanske svečanosti? (79 glasova).

Građani su imali prilike da pored predloženih dopišu i neku novu temu za koju smatraju da je relevantna za istraživanje. Interesovalo ih je, na primer, koliko košta rekonstrukcija gradskog Trga odnosno platoa u centru Grada i “kako se raspoređuje novac za gradske investicije”, kako doći do radnog mesta bez mita i korupcije, koliko se novca izdvaja za obrazovne ustanove, zašto se u školama dozvoljavaju mobing i nasilje, koliko su stručni gradski činovnici… Pitanja su često prevazilazila temu transparentnosti rada lokalne samouprave, ali su pokazala šta muči građane i kojom bi tematikom želeli da se lokalni mediji bave.
Akciji su se odazvale i tri lokalne organizacije civilnog društva: Edukativni centar, Udruženje žena Peščanik i Udruženje Korak napred. Konačni rezultati biće objavljeni krajem oktobra, nakon obilaska preostala dva grada u kojima NUNS sprovodi istu akciju u saradnji sa lokalnim glasilima u Čačku i Nišu.

Нема коментара:

Постави коментар